• Aktualności
  • LifeStyle
  • Uroda i Zdrowie
  • Technologia
  • Opinie
  • Moda
  • Sport
  • Biznes
  • Podróże
Magazyn BANG
No Result
View All Result
Magazyn BANG
No Result
View All Result
Advertisement Banner
Home Kultura

Rzucający talerzami czy cierpliwy słuchacz? Jaki powinien być szef kuchni?

in Kultura
0
zawód

Święto szefów kuchni obchodzone 20 października przybliża niezwykle prestiżową, a zarazem niekiedy niedocenianą rolę osób, które stanowią fundament każdej restauracji. Marcin Przybysz Executive Chef restauracji Epoka, specjalizującej się w fine food experience, a także zwycięzca 3. edycji programu Top Chef, postanowił zdradzić kilka sekretów dotyczących tego zawodu. Co zaskakującego skrywają w sobie szefowie kuchni i jakie wnioski wyciągnęli z pandemii?

Prestiżowy zawód „bez powołania”

Opanowanie, umiejętność zachowania spokoju w sytuacjach stresujących, duża garść kreatywności oraz komunikatywność i sprawne zarządzanie ludźmi – tak zdaniem Marcina Przybysza prezentuje się przepis na idealnego szefa kuchni, będącego sercem każdej restauracji. Już w środę, 20 października szefowie kuchni pochodzący z różnych zakątków świata będą obchodzić swoje święto. Jest to doskonała okazja, by jeszcze lepiej poznać ten zawód „od kuchni”.

Na pytanie, czy należy mieć powołanie, by stanąć na stanowisku szefa kuchni, Marcin Przybysz odpowiada zaskakująco, że nie. Tego zawodu można się po prostu wyuczyć. Jeden z szefów kuchni, z którym współpracowałem w przeszłości, często powtarzał, że w sztuce gotowania za 80% sukcesu odpowiada myślenie, a tylko 20% to zasługa talentu. Rozwijając tę myśl, mam przekonanie, że gotować może niemal każdy – podkreśla Marcin Przybysz, Executive Chef restauracji Epoka w Warszawie.

Szef kuchni w Epoce dodaje również, że nie zawsze jest to zawód, o którym marzy się od dziecka. On sam, jak wielu młodych chłopców, planował być piłkarzem, zaś miłość do gotowania odkrył w sobie dopiero po latach.

Nie ma drogi na skróty

Oczywiście nie byłoby sukcesów kulinarnych, gdyby nie ciężka praca, jaką szefowie kuchni wykonują każdego dnia w swoich restauracjach. Jak się jednak okazuje, nie wszyscy na tych stanowiskach pełnią te same obowiązki. Zdarza się bowiem, że szef kuchni zarządza zespołem i koordynuje jego działania, lecz sam nie przyrządza serwowanych dań. Nie jest to naturalnie reguła, ponieważ niektórzy skutecznie łączą to z przygotowywaniem potraw.

Nie wyobrażam sobie nie gotować w kuchni, za którą odpowiadam. Poza tym, gotując, rozwijam się i nie osiadam na tym, co już potrafię. Jestem szefem kuchni, który czuje niedosyt wiedzy, dlatego staram się cały czas rozwijać. A jak dobrze wiemy, kuchnia i gotowanie to… temat rzeka, w którym zawsze jest przestrzeń na coś nowego – podkreśla Marcin Przybysz.

Zwycięzca programu, w którym wyłaniani są najlepsi kucharze, nie ukrywa ponadto, że jego droga do sukcesu była dość długa i trudna. Przeszedł bowiem każdy etap pracy prowadzący do pozycji szefa kuchni, począwszy od tak zwanego „zmywaka”. Finalnie udało mu się stanąć na czele renomowanej warszawskiej restauracji, którą każdego dnia z dumą reprezentuje, stale urozmaicając jej menu.

Warto podkreślić, że praca w restauracji zmienia się wraz z upływającym czasem, a modyfikacjom podlega nie tylko oferowane menu, lecz także ogólne praktyki zarządzania zespołem. Jak dodaje Przybysz: Obserwując branżę gastronomiczną na przestrzeni lat, mam przekonanie, że dziś jedną z kluczowych wartości, które budują zespół, jest odpowiednia komunikacja z pracownikami. W warunkach rodem z Hell’s Kitchen Gordona Ramsaya po prostu nie da się pracować. Wszystko dziś idzie ku usprawnieniu pracy, wzajemnemu szacunkowi i jasnej komunikacji, a nie zastraszaniu ludzi. Myślę, że nie jest to tylko chwilowy trend lecz realna zmiana, która dokonała się w wielu polskich i zagranicznych kuchniach.

Satysfakcja zawodowa

Największą satysfakcją w tym zawodzie jest oczywiście zadowolenie gości, którzy doceniają pracę szefów kuchni, wracając z uśmiechem do danej restauracji lub polecając ją innym. Tym, co coraz częściej dodaje energii i motywacji do dalszej pracy nie jest wyłącznie pełna sala w restauracji, lecz sala gości świadomych, czyli takich, którzy doceniają to, co jedzą, z czego wynika połączenie danych smaków i że prawdziwą sztuką jest osiągnięcie takich efektów na talerzu.   W naszej restauracji dużo rozmawiamy z gośćmi, wyjaśniając to, co może być dla nich niejasne czy skomplikowane. Często otwieramy przed nimi stare kucharskie księgi, którymi się inspiruję, opowiadamy ciekawostki i w ten sposób przekazujemy im wiedzę – dodaje Przybysz. Uświadamianie gości na temat jedzenia jest jednym z elementów, które budują kapitał danej restauracji. Restauratorzy, dostrzegając potencjał w edukowaniu swoich gości, coraz chętniej zwracają na to uwagę. Należy jednak przyznać, że na polskim rynku wciąż jest to ogromna rzadkość.

 

Advertisement Banner

Trending

saszetka herbaty
Aktualności

Herbaty Richmont w saszetkach – wygoda i jakość w jednej filiżance

4 tygodnie ago
ochronne szczepienia
Uroda i Zdrowie

Szczepienia ochronne u młodzieży – co warto wiedzieć o HPV i nie tylko?

3 miesiące ago
systemy chlodzenia serwisowanie
Aktualności

Serwisowanie Chillerów: Klucz do Oszczędności i Zrównoważonego Rozwoju

6 miesięcy ago
gazowe agregaty
Aktualności

Agregaty Gazowe: Klucz do Efektywnej i Ekologicznej Energii Przyszłości

6 miesięcy ago
walentynkowe prezenty
LifeStyle

Pomysły na praktyczny prezent – skarpetki walentynkowe i wygodne stopki damskie

6 miesięcy ago
Urządzamy nowoczesną łazienkę – czy sprawdzą się w niej płytki granitowe?
Magazyn BANG

Polecane

saszetka herbaty

Herbaty Richmont w saszetkach – wygoda i jakość w jednej filiżance

17 czerwca 2025
ochronne szczepienia

Szczepienia ochronne u młodzieży – co warto wiedzieć o HPV i nie tylko?

2 kwietnia 2025

Kategorie

  • Aktualności
  • Biznes
  • Kultura
  • LifeStyle
  • Moda
  • Opinie
  • Podróże
  • Sport
  • Technologia
  • Uroda i Zdrowie
No Result
View All Result
  • Aktualności
  • LifeStyle
  • Uroda i Zdrowie
  • Technologia
  • Opinie
  • Moda
  • Sport
  • Biznes
  • Podróże

© 2020 MagazynBang