Zepsute święta Bożego Narodzenia przez wybór nieodpowiedniej choinki, czy to możliwe? Niestety, zdarza się, że jest to coroczna rzeczywistość wielu alergików. Jesteś jednym z nich? A może masz kogoś bliskiego, kto boryka się z objawami uczulenia lub nawet astmy? Przeczytaj artykuł i sprawdź, jakie są skuteczne rozwiązania w tym temacie. Dowiedz się, dlaczego w takim przypadku warto postawić na kupno sztucznych choinek.
Nieprzyjemne objawy alergii, występujące przy zetknięciu z naturalną choinką
Decydując się na naturalną choinkę, naraża się alergika na wystąpienie takich objawów jak:
- kaszel;
- zapalenie spojówek;
- duszności i problemy z oddychaniem;
- ból zatok;
- katar,
- zaczerwienienie oczu i łzawienie.
W zależności od czynników indywidualnych, w tym stopnia zaawansowania nadwrażliwości, objawy te mogą różnić się między sobą natężeniem. Warto jednak mieć na uwadze, że ogólne zmęczenie danej osoby odczuwanymi dolegliwościami, znacznie wpływa na spadek samopoczucia, negatywnie wpływając na świąteczną atmosferę.
Sztuczna choinka alternatywą dla alergika
Chcąc przetrwać święta, będąc alergikiem, warto postawić na sztuczną choinkę. Obecnie przypominają one do złudzenia żywe drzewa. Można spotkać egzemplarze na pniu, oprószone białą farbą emitującą śnieg lub z umieszczonymi szyszkami i dodatkami. Wystarczy poszukać sprawdzonego producenta sztucznych choinek. Virpol jest firmą oferującą szeroki wybór i sprzedaż internetową. Warto jednak przed świętami sztuczną choinkę odpowiednio przygotować — umyć i usunąć kurz, szczególnie z gałęzi. Dzięki temu minimalizuje się ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej.
Dlaczego posiadanie naturalnej choinki może być dla alergika groźne?
Samo drzewo iglaste i jego zapach bardzo rzadko uczulają, aczkolwiek w skrajnych przypadkach kontakt alergika z igłami może wywołać nadwrażliwość. Reakcja alergiczna najczęściej pojawia się na skutek kontaktu z grzybami, pleśniami i roztoczami. W normalnych warunkach pasożytują one na żywej roślinie, przez co drzewo staje się siedliskiem zarodników i patogenów. Niestety, kiedy choinkę przynosi się do domu, gdzie jest wyższa temperatura, mikroorganizmy zaczynają się namnażać, ponieważ stworzono im idealne warunki do rozwoju.