Andy Williams w piosence ,,It’s the most wonderful time of the year’’ śpiewa jakim to wspaniałym czasem są święta Bożego Narodzenia. Ten magiczny moment zbliża się wielkimi krokami. O czym warto pamiętać przygotowując wigilijną kolację? Poniżej kilka rad od PANUL.
To od nas zależy, jak będą wyglądać święta. Warto w ich przygotowania włożyć serce, zostanie to nagrodzone uśmiechami gości. Niech w tle lecą świąteczne piosenki. Polecamy również jazzowe świąteczne składanki. W powietrzu warto, aby unosił się delikatny zapach cynamonu i innych korzennych przypraw. Nie zapomnijcie włączyć lampeczek na choince i zadbajcie o to, aby była jak najbardziej kolorowa. Porozkładane gdzieniegdzie świąteczne ozdoby dopełnią całą scenerię.
Z rodziną najlepiej nie tylko na zdjęciu
W odpowiedzi na pytanie z badań[1] zleconych przez markę PANUL ,,Z którymi grupami osób z poniższej listy chciał(a)byś najbardziej spędzić święta?’’, na pierwszym miejscu znalazła się najbliższa rodzina, którą wybrało 91% ankietowanych. Co ciekawe, jako drudzy do wspólnego spędzenia świąt zostali wybrani przyjaciele (36%). Nie ulega wątpliwości, że w ten szczególny czas w roku chcemy spędzić w towarzystwie bliskich nam osób.
Wigilijne potrawy
Zanim zabierzecie się do gotowania, policzcie ilu osób możecie spodziewać się przy wigilijnym stole.
Zgodnie z polską tradycją, na święta Bożego Narodzenia przygotowujemy dwanaście świątecznych potraw. Przygotowanie części z nich jest pracochłonne. Przy większej ilości gości, nie bójcie się poprosić innych o przyniesienie któregoś z świątecznych dań. Możecie też zaproponować wspólne gotowanie. Aż 80%[2] ankietowanych na pytanie ,,Czy uważasz, że wspólne gotowanie zacieśnia więzi?’’ odpowiedziało „tak”. Rozpocznijcie więc nową tradycję wspólnego gotowania świątecznych potraw. Warto rozważyć również jej powielenie na spotykanie się na wspólne gotowanie w ciągu roku.
Bez wina ani rusz
Przy tworzeniu świątecznego menu warto zadbać również o wybór odpowiedniego wina. Warto pamiętać, że dobrze dobrane wino pozwoli w pełni delektować się spożywanym posiłkiem. Jeśli tradycyjnie na waszym wigilijnym stole zagości karp lub ryba po grecku, dobrym wyborem okaże się białe wytrawne wino, np. Chardonnay Reserve marki PANUL. Zachwyca aromatem owoców egzotycznych z nutami mineralnymi. Do tradycyjnych klusek z makiem proponujemy wino czerwone wytrawne, np. Cabernet Sauvignon Reserve marki PANUL. Zasmakujemy w nim bukietu dojrzałych owoców i subtelnej wanilii z korzenną nutą w tle.
[1] badanie zlecone przez markę Panul, przeprowadzone na przełomie listopada i grudnia 2017 roku na próbie reprezentatywnej 1004 osób przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia.
[2] badanie zlecone przez markę Panul, przeprowadzone na przełomie listopada i grudnia 2017 roku na próbie reprezentatywnej 1004 osób przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia.