Kawa to nigdy rzecz obojętności. Albo jesteś jej miłośnikiem i zachwycasz się jej aromatem, smakiem, wyglądem, albo jej nie lubisz, nie pijasz i nie chcesz o niej nic wiedzieć. Miłośnicy kawy szukają wciąż nowych rozwiązań, które pozwolą im pić ją w sposób inny, lepszy, pełniejszy. Dlatego dziś o dwóch sposobach na parzenie kawy, które możesz wykorzystać w swoim domu.
Kawiarka, ekspres, sypana
Oczywiście możliwości picia kawy jest mnóstwo. To choćby posiadanie ekspresu w domu, który pozwoli na przygotowanie najlepszej kawy na wyciągnięcie ręki. Ale oprócz tego to także choćby klasyczna kawa sypana, której parzenie na modłę francuską może dać ciekawe walory smakowe. Można także skorzystać z kawiarki i poczuć ten niezwykły, nietypowy, wyrazisty smak i aromat kawy zaparzonej w sposób absolutnie wyjątkowy. Jednak z czasem kultura kawy się rozwinęła i obecnie dwie metody zaczynają pukać do bram rozwiązań popularnych. To dripy i aeropress.
Czym jest drip i jak go przygotować?
Drip to metoda przelewowa, coraz bardziej popularna nie tylko dla domowych smakoszy kawy, ale także w profesjonalnych kawiarniach. Oczywiście potrzebne jest urządzenie do parzenia kawy tym sposobem. Wygląda trochę jak filiżanka, choć z dziurą, w którą wkłada się filtr. Następnie należy przelać go wrzącą wodą i wsypać odpowiednio zmieloną kawę. To bardzo ważne, by nie była za mało zmielona, bo wówczas nie odda smaku w tak wyrazisty sposób. Przelanie kawy gorącą, ale niewrzącą wodą pozwoli jej na wydobycie mocnego smaku – tak, w tym sposobie kawa jest bardziej wyrazista. Szybko dostosujesz stopień mielenia do smaku kawy z dripa i będziesz smakował w tej alternatywnej formie przyjemności.
Aeropress dla mobilnych
To urządzenie wyglądem przypomina tubę lub wielką i grubą strzykawkę. Tutaj także musimy przygotować filtr, który jednak wystarczy tylko przepłukać, niekoniecznie wrzątkiem. Następnie umieszcza się go w środku i wsypujemy tam zmieloną kawę. Powinna być dość mocno zmielona, by nadać smaku i aromatu, ale to mimo wszystko indywidualna kwestia. Następnie zalewa się kawę wodą i czeka około dwóch i pół minuty. Po tym czasie przychodzi moment na ciśnienie. Należy wycisnąć kawę do filiżanki, by pod ciśnieniem nabrała więcej smaku. Potem lepiej odczekać kilka minut i można zacząć rozkoszować się tym niezwykłym smakiem.
Wybierz swoją ulubioną…
Metod parzenia kawy jest naprawdę wiele i każdy miłośnik tego napoju może popróbować i sprawdzić, który smak będzie wyróżniał się najbardziej. Także te nowe metody alternatywne są godne uwagi i sprawdzenia.