Wędliny to produkty, bez których wiele ludzi nie wyobraża sobie codziennego śniadania, kolacji czy spotkania w większym gronie przy stole. Natomiast nawet te pochodzące z najlepszego źródła powinny być również w odpowiedni sposób przechowywane. Po to, by na dłużej zachowały świeżość, a przy tym nie utraciły swoich walorów smakowych. O czym warto pamiętać już po zakupie?
Przechowywanie wędlin w lodówce – która półka będzie najlepsza?
Nie wszyscy wiedzą o tym, że rodzaj półki, na której przechowuje się jedzenie w lodówce, ma znaczenie w kontekście świeżości produktów spożywczych. Dotyczy to szczególnie nowszych modeli urządzeń AGD, które mają różne strefy temperatur.
Warto pamiętać o tym, że na górnej półce temperatura będzie najwyższa, a na dolnej – najniższa. Taka zasada będzie obowiązywać w przypadku większości modeli chłodziarek. Na półce środkowej panuje około 4 – 7 stopni Celsjusza. Zdecydowanie najlepszym miejscem przeznaczonym do trzymania smakowitych wędlin będzie właśnie to ostanie z wymienionych.
We wspomnianym przedziale temperaturowym gotowe do spożycia produkty mięsne najdłużej zachowają świeżość, a przy tym nie zamarzną.
W co powinny być pakowane wędliny?
Nie bez znaczenia będzie też owijka, w jakiej trzyma się szynkę czy kiełbasę. Na pewno nie warto przechowywać opisywanych tu artykułów owiniętych w folię (plastik, aluminium). Ta nie przepuszcza powietrza i obniża okres przydatności do spożycia wędlin.
Optymalnym rozwiązaniem będzie papier pergaminowy. Ma on to do siebie, że nie wysusza wędlin, a do tego wchłania pleśń, dzięki czemu na powierzchni nie rozwiną się żadne drobnoustroje.
Jeśli chodzi o pozostałe metody przechowywania, to dobrym pomysłem będzie zastosowanie szklanego zamykanego pojemnika. Takie naczynie nie tylko dobrze się prezentuje w lodówce i dodaje estetyki, ale też pozwala na utrzymanie świeżości. Poza tym dzięki temu aromat szynki nie „przechodzi” na inne składniki w chłodziarce.
Gwarancja świeżości wędlin – wybór odpowiedniego dostawcy
Jeśli chcesz mieć pewność, że zakupione wędliny będą przez długi czas świeże i smakowite, wybierz odpowiedniego dostawcę.
Jest nim masarnia Herold. To firma z tradycjami, która oferuje różnego typu wyroby mięsne gotowe i surowe.
Z ich oferty korzystają klienci indywidualni oraz biznesowi.